O fetiţă de nici trei ani ciripind cu o bucurie nedisimulată un foarte politicos „bine aţi venit”. O trupă de copii de diferite vârste, clipocind împrejurul vizitatorului timorat. Propriile prejudecăţi şi primele momente de reticenţă te ruşinează. Dar dispar repede.
Un sat cu nume fals. La Singureni nu locuieşte singurătatea. O îmbrăţişare, o strângere de mână. Inestimabila valoare a firescului. Bucurie, seninătate. Curajul tăcut al neştiutului efort zilnic, pentru ca ei să aibă o viaţă cât mai bună, într-o lume care strigă „au evadat bolnavii!” în urma lor, când ies pe stradă şi îi arată cu degetul pe motiv că infestează aerul.
O comunitate de copii de diferite vârste, bolnavi de HIV. O maladie a spiritului, în fapt, de care suferă mai mult chiar cei care nu suferă de ea.. Copii îngrijiţi de o mână de surori, mulţumită susţinerii financiare a unui italian (care a transformat moartea fetiţei seropozitive, adoptate din România, într-o speranţă de viaţă pentru alţi copii).
Cu rezultate incredibile (unii copii care, în urma îngrijirilor speciale din primii ani de viaţă, au devenit seronegativi; în orice caz, mulţi copii care învaţă gustul neştiut al unei vieţi normale, în care sunt îngrijiţi, învaţă, muncesc, dar mai ales nu sunt singuri).
Cu o recunoştinţă care vibrează între copii şi cei din jur prin undele zâmbetelor.
Cu un firesc al fiecărui moment care te şochează şi te face să te întrebi ce e de fapt normalitatea. Poate e acea alegere de viaţă în care unii decid să facă tot ce e omeneşte posibil mai bine pentru alţii, în ciuda a orice va aduce viitorul.
Dacă treci pe la Singureni, opreşte să saluţi copiii şi surorile de la Centrul Andrea Damato.
P.S.
O imagine care are trei elemente de legătură cu povestea de la Singureni. Omul din spatele poveştii. Nişte copii. Şi un cuvânt, cel de pe punga de apă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
asta nu mai e insemnare. e deja reportaj, akisor :)
superb! emotionant!
Trimiteți un comentariu