luni, 14 ianuarie 2008

Vivat Saccharum Officinarum



(Orice asemănare cu personaje reale este pur şi simplu dorită şi intenţionată).

Ce este o Trestie? O tulpină bâţâită de vânt, cu rădăcini bălăcite în soluri mâloase?
„Trestia de zahăr face parte din familia Gramineelor, se cheamă ştiintific Saccharum officinarum, creşte înaltă de 2 - 4 m şi conţine în măduva tulpinii în jur de 14 % zahăr. Ocupă pe glob circa 11, 3 milioane hectare.”

Minciună şi defăimare. Trestia este o fiinţă mlădioasă, de la înălţimea căreia lumea se vede deseori foarte fain. De multe ori, fiinţa se află sub influenţa diferitor bahisme. Adică se îmbată. Cu votcă, muzici languroase, imagini de sedus sufletul sau vorbe de te pun pe gânduri. Şi pleci mai luminos de pe plantaţia ei. Ştia Pan de ce şi-a făcut din trestie instrument de ostoit aleanul.

Când o bântuie malincoliile, fuge de ele alunecând unduitor pe gheaţă. Când îi e dor de zăpezi, pune pile la un înger care îşi fulguie aripile şi produce ditamai nămeţii. Când o apucă tendinţele niervoso-sinucigaşe, trânteşte portiţa căsuţei sale vegetale, după care tace o vreme, după care scânceşte o vreme că n-are unde scrijeli ce minunăţii îi mai bântuie fiinţa, după care se reinventează ca Phoenix-ul şi revine cu trei degete îmbinate a scriere, sau a binecuvântare. De un verde trestios sau de un roşu de Tohani sfeclos, tot conţine mult zahăr. Şi reaminteşte unora gustul bun al dulcelui din ţesătura fiecărei zile.

Trestia se înalţă mâinecu o frunză. Verzuliul se înţelepţeşte cu încă un an. Să fie un an cu sănătatea tulpinii şi a sufletului, cu linişte din cea caldă, cu bucurie din cea îngerească. Şi cu multe flori. Flori de trestie. (Ba există.)


Aşadar, ceva pentru fiinţa trestiană:


Yann Tiersen, „Le Banquet”

Ceva pentru motanul ei:


Şi ceva tot pentru Trestie.. ca sa aibă de unde să ne dea şi nouă :)



Viaţă frumoasă, Trestie!

8 comentarii:

trestie spunea...

din verde de praz (sau de trestie), m-am transformat in rosu de Tohani :)
ce-mi facusi acilea, Albule-Aky ??! vrei sa nu mai dorm noptile, sa nu-mi mai traiesc zilele si sa le dau drumul pe Apele frumoasele ale duminicilor tale? Acu is pusa la presa sa fiu facuta hartie daca nu dau de baut propriul suc verde si nu dau de mancat zahar (doar 14%??? wrong!). Daca maine ma inalt c-o frunza, apai acea frunza o daruiesc cui are nevoie de umbra la vara.
Multumesc frumos... ma inclin!

pantacruel spunea...

LA MULTI ANI, TRESTIOARO! :)

greenfield spunea...

mestesugita urare, La Multi Ani!

piatra fara nume spunea...

hei, ridic trei degete in aer, sa cresti verde si frumoasa, trestie!

aky, esti intr-un mare fel, :)

trestie spunea...

multumesc!!! azi ma simt vedeta virtual :)
mi-o facusi si tu panta, ai? v-ati coalizat intru 15 ianuarie??
greenfield, impartim aceeasi culoare si nu ma supar, ba chiar ma bucur.
culmea, azi am primit o urare si de la Greenpeace! stiau ei cumva ca e ziua mea...
yume, eu sper sa inverzim cu totii chiar daca uneori ne apuca galbenul... am arata bine pe vremea asta chiciuroasa (cum zice greenfield) :)

piatra fara nume spunea...

greenfield are intotdeauna dreptate. doar e forever, :)

Unknown spunea...

generoasa initiativa. sa-ti traiasca prietena.cand am sa mai merg la pescuit am sa privesc cu alti ochi trestiile de pe malul lacului. vad ca ascund destul mister.

Aky spunea...

Sa traim si sa traiti cu totii cu bucurie si seninatate.

La pescuit vin si eu. Ma balacesc printre trestii si scot la mal pestii cei de peste 25 kg pe care ii prinde Dede. Kolonelul gateste minunatii in mujdei, Verby ne spune povesti faine, Panta imparte laptopuri pentru iutiub, conu dimulescu vine cu bardacile de vin si muraturile, Yume cu ceaiurile sa ne dregem dupa, Maria von Coman cu stirile din lumea reala, Greenfield ne aduce buchete de ghicei cu fire de iarba, iar ceilalti.. caci mai sunt.. vedeti voi ce fac.